Methode berekening per week
Voor de berekening van plus-/minuren kan gekozen worden voor een berekening per week. Dit houdt in dat de plus-/minuren berekend worden op basis van de contracturen per week. Als een fulltime personeelslid bijvoorbeeld 36 uur werkt gedurende het hele jaar, dan worden er 1872 jaaruren aangehouden. Deze uren zijn inclusief gewerkte uren, verlof en ziekte. Een voordeel van een berekening per week is dat het personeelslid dezelfde berekening maakt, ten opzichte van de contracturen per week.
Voorbeeld:
Laurens heeft een contract van 16 uur. In een week werkt hij 9 uur en neemt 8 uur verlof op. Het totaal van 17 uur wordt vergeleken met de contracturen, waardoor er 1 plusuur ontstaat. Klik op de uren in de kolom 'opbouw' (zie afbeelding) voor een overzicht van deze uren. Via de kolom 'stand' is tevens de cumulatieve opbouw zichtbaar met het totaal aan opgebouwde plus-/minuren.
Methode berekening per dag
Voor de berekening van plus-/minuren kan gekozen worden voor een berekening per dag. Dit houdt in dat de plus-/minuren berekend worden op basis van het 'werktijden'-rooster dat ingevuld is op de pagina 'personeel'. Werkt iemand bijvoorbeeld eens in de vier weken op een vrijdag? Dan kan het programma de plus-/minuren in die week baseren op de cyclus waarin er wel of niet gewerkt wordt. Iemand komt dan niet in de min te staan als zij een week niet op vrijdag werken.
Bij deze methode is het essentieel dat de gemiddelde werkuren per week altijd overeen komen met de afgesproken contracturen per week. Voorbeeld:
Bijzondere contracturen per week
Is er sprake van bijzondere contracturen per week, zoals leeftijdsuren per week? Houdt hier dan rekening mee, aangezien deze meegenomen worden in de berekening van de plus-/minuren per week. Voorbeeld:
Vakantieregeling
Is er sprake van een aangepast rooster in de vakantieweken? Dan is er een berekening mogelijk van de plus-/minuren tijdens de 40 schoolweken en een aparte berekening voor de 12 vakantieweken. Lees hierover meer via 'Vakantieregeling'.